Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предложението за освобождаване от длъжност на

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предложението за освобождаване от длъжност на
Коментари Харесай

Йорданова внасе искането за освобождаване на Гешев, в него има 9 нови доказателства |

Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предлагането за освобождаване от служба на основния прокурор Иван Гешев, заяви тя във фейсбук.

Тя внася настояването на  съображение член 175, алинея 1 от Закона за правосъдната власт, касаещо съществуването на фактическите и правни условия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, които се акцентират в предлагането са за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт.

Тя внася и девет нови условия, даващи ми съображение да желая оставката на основния прокурор. Посочените условия са свързани с:
Поредицата на Антикорупционния фонд - „ Осемте джуджета “; Случаи на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година; Искането за снемане на имунитета на Елена Йончева; Публично изразеното подозрение от страна на Главния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата; Делото против Евдокия и Николай Баневи; Сигналът от някогашния съучастник в „ Жоси “ ООД Георги Цолов Георгиев за „ открадването “ на сдружението и палеж на фамилната му къща; Неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват становища; Обстоятелството, че основният прокурор е утвърдил инструкции при формиране на досъдебни производства за умишлени закононарушения по превоза да се подхващат дейности за изземване на транспортното средство като материално доказателство; Случаят „ Гебрев “.
В претекстовете предоставени на Висш съдебен съвет се акцентира, че изложените в предлагането условия обосноват извод, че са налице осъществени дейности и позволени бездействия от основния прокурор, които съставляват учредения по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията за освобождението му от заеманата служба.

По време на чуването си в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси преди няколко часа, тя съобщи, че до часове ще внесе настояването.

" Въпрос на часове е да бъде импортирано исканено. Текат деловите действия ", добави тя.

Йорданова изясни, че е желала да внесе настояването предходната седмица, само че поради началото на войната в Украйна е отсрочила стартирането на процедурата.

В началото на февруари реши, че правосъдният министър има право да инициира процедура по освобождението на основния прокурор пред Висшия правосъден съвет. На 15 февруари решението беше оповестено в " Държавен вестник ", а след три дни изтече и нужният период след обнародването на решението, след края на който процедурата можеше да стартира.

Партийната дотация

Ива Митева от Има Такъв Народ продложи един от главните цели на партията си - намаляването на партийната дотация от 8 на 1 лев за автентичен глас. За финален път Има Такъв Народ се опита да понижи парите за партиите през бюджета, само че опитът бе несполучлив.

Митева попита дали не е редно изплащането и разпоредбите за дотациите да се дефинира от Министерството на финансите, а не от Министерството на правораздаването, както е сега. Йорданова изясни, че все още тази тематика не е обсъждана в комисия. Не се планува и самодейност на държавното управление за намаляването на дотацията.

Движение за права и свободи употребява войната в Украйна

Цветан Енчев от Движение за права и свободи съобщи, че с оглед на актуалната интернационална обстановка не е вярно да се закрива профилираното правораздаване. Депутатът от придвижването се опита да се възползва от войната в Украйна, с цел да откри мотив за запазването на спецправосъдието.

От ГЕРБ-СДС също се изрекоха срещу проектозакона за промени в Закона за правосъдната власт, в който е заложено закриването на профилираните съд и прокуратура, против което от предходната година се афишират някогашните ръководещи и Движение за права и свободи.

Йорданова не влезе в този спор и съобщи, че следва съдружното си съглашение, в което е заложено закриване на спецправосъдието.
*Текстът е освежен в 17:27 ч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР